Ankara’da, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nce desteklenen, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi (AHBVÜ) ve İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu (İMEF) tarafından “Gastronomi Turizmi ve Turizmin Tanıtımında Medyanın Rolü” paneli gerçekleştirildi.
Hacı Bayram Veli Üniversitesi (AHBVÜ) Turizm Fakültesi’nde gerçekleştirilen panele, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, Ankara Ticaret Odası Başkan Vekili, Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, AHBVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kürşat Göktürk, AHBVÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yazıcıoğlu, İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu ve Türk İnternet Medya Birliği Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı, TİMBİR Başkan Vekili, 24. Dönem İzmir Milletvekili Rifat Sait, Basın İlan Kurumu Ankara Bölge Müdürü Murat Yürekli, TİMBİR Genel Başkan Yardımcıları Cengiz Aksan, Adil Koçalan, Birlik Haber Ajansı Genel Müdürü (BHA) Muhammet Kaçar, Gastronomi Yazarı- Gurme TV Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Güngör ile gurmeler, davetliler ve öğrenciler katıldı.
Dr. Süleyman Basa: Gastronomi mutfak ile kültür arasında bağ kuruyor
İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu ve Türk İnternet Medya Birliği Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa panelin açılışında yaptığı konuşmada İMEF ve TİMBİR olarak kültür ve turizm haberciliği ile gastronomi haberciliğinin geliştirilmesi adına projeler üreterek medyanın bu alanda ilgisini artırmayı hedeflediklerini, böylece gastronomi üzerinden bölgelerimizin kültürünün dünyaya tanıtılmasına katkı sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Ülkede turist başına 829 dolar olan gelirin 157’i dolarının yeme içme sektöründe harcandığını ifade eden Dr. Basa, gastronominin en büyük öneminin mutfak ile kültür arasında bağ kuruyor olması olduğunu kaydetti.
Halil İbrahim Yılmaz: Gastronomi turizmine mahkumuz
Ankara Ticaret Odası Başkan Vekili, Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Ankara’nın Gaziantep ve Elazığ’dan sonra en fazla yemek kültürüne sahip kent olduğunu belirterek bu durumun pek bilinmediğini söyledi. Yılmaz, “Ankara Gastronomi turizmin kalbinin atacağı bir kent olduğunu anlayabilmemiz için medyaya ihtiyacımız var. Çünkü iletişim öyle bir güç. Bu kente gelmiş geçmiş en adanmış kamu yöneticilerinden biri olan İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Ali Ayvazoğlu, Trabzon’daki tecrübesiyle Ankara’mıza çok değerli hizmetler sunuyor. Gastronomi kültürü Ankara’mızın ve ülkemizin turizm payının artırılması için önemli. Gastronomi turizmine mahkumuz” diye konuştu.
İrfan Yazıcıoğlu: Turizm sektörü kültürel etkileşimini teşvik ediyor
AHBVÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yazıcıoğlu ise gastronominin kültürel çeşitliği keşfetmek için bir seyahat türü haline geldiğini belirtti. Yazıcıoğlu şöyle konuştu:
“Bir ülkenin yemek kültürü, tarihi, coğrafyası ve insanları ile birlikte sunulduğunda lezzetlerle birlikte yerel kültürlerde ortaya çıkıyor. Medya bu kültürü ortaya çıkarmada yaymada kritik bir rol oynar. Turizm sektörü sadece ekonomik bir kazanç değil kültürel etkileşimi teşvik eden insanları bir araya getiren bir köprüdür”
Rıfat Sait: Türkiye gastronomide çok zengin bir ülke
BASAM Başkanı, TİMBİR Başkan Vekili, 24. Dönem İzmir Milletvekili Rifat Sait ise panelde yaptığı konuşmada Türkiye’de herkesin bildiği bir konu olan yeme-içme sektörünün çok değerli olduğunu söyledi. Kosovalı olduğunu, Türkiye ile Kosova’nın birbirine benzer gastronomi kültürü olduğunu kaydeden Sait, şöyle konuştu:
“Yeme, içme konusunda herkes bir şey söyleyebilir ama doğru şeyleri söylemek lazım. Gastronomi sadece yemek içme değil, doğru yemek lezzetli yemekleri güzel bir şekilde değerlendirmektir. Türkiye’de bu konuda çok önemli ve zengin bir ülke. Biz TİMBİR olarak bu alanda çalışmalar da yürütüyoruz. Gastronomi kültürünü doğru bir şekilde anlatmamız lazım. Her şey yerinde çok güzel. Gaziantep’in baklavası her yerde var ama Gaziantep’de yapılmasının bir özeliği oranın kuruluğu ve nemi baklavanın en güzel şekilde yapılmasına neden oluyor. Her bölgenin kendine özgü bir yemeği var, güzelliği var. Kendi bölgesinde ve yerinde tanınması daha doğru anlatılması ve tanıtılmasında yarar sağlıyor”
Ali Ayvazoğlu: Ülkemizin gastronomi kültürü dünya mutfakları arasında yer almalı
İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu ise 55 milyar dolar turizm geliri elde ettiğimiz en önemli kara parçasında, medeniyetlerin kavşak noktasındaki bir ülkede yaşadıklarını belirtti. Geleneksel kültürümüzü yansıtacak her türlü malzemeye sahip olan Türkiye’nin, dünya mutfakları arasına girebilecek bir değerler silsilesine sahip olduğunu ifade eden Ayvazoğlu, ülkemizin gastronomi kültürünün dünya mutfakları arasında yer alması gerektiğini söyledi. 2028’de 100 milyon turisti ağırlama hedefi olan Türkiye’nin yeni argümanlara ihtiyacı olduğunu vurgulayan Ayvazoğlu, “Gastronomi bu argümanın en önemli parçasıdır. Gastronomi kültürünün ve sahip olduğumuz zenginliklerin medya aracılığıyla dünya kamuoyuna anlatılması ve tanıtılması son derece önemlidir” dedi.
Prof. Dr. Kürşat Göktürk: Ülkemizin tanıtımında medyanın rolü çok önemli
AHBVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kürşat Göktürk de turizmin tanıtımında bir dönem seyyahların yazılarının okunduğunu bugün gelinen noktada ise teknolojik seviye ile birlikte medyanın kültürlerin tanıtımında çok büyük bir gücü olduğunu söyledi. Prof. Dr. Göktürk 3 tarafı denizlerle çevrili, 4 mevsimi yaşayan bir ülke olarak medyanın tanıtımlarının ülkemiz açısından son derece önemli olduğuna dikkat çekti.
İlk Oturumda “Gastronomi-Medya İlişkisi” konuşuldu
“Gastronomi Turizmi ve Turizmin Tanıtımında Medyanın Rolü” panelinde
“Gastronomi ve Medya İlişkisi” başlıklı ilk oturumu İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu yönetti. Oturumda, Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Çolakoğlu, AHBVÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Şeyda Koçak Kurt, Gastronomi Yazarı- Gurme TV Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Güngör, AHBVÜ Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlar Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semra Akar Şahingöz konuşması olarak katıldı.
İkinci oturum
Panelin ikinci oturumu AHBVÜ Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Figen Durlu Özkaya moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Bu oturumda ise AHBVÜ Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Menekşe Cömert, Doç. Dr. Tufan Süren ve Doç. Dr. Aybüke Ceyhun Sezgin sunumlar gerçekleştirdi.
‘Coğrafi İşaretli’ Yemekler Sunuldu
Panel, Ankara’nın Coğrafi İşaretli Yemekleri ikramı ile sona erdi. Panele katılan Turizm Fakültesi öğrencilerine ise katılım belgeleri verildi.